Surfoloog september 23, 2018 – Posted in: Uncategorized

Terwijl de jongens van Cutback Wetsuits met hun billen op MadNes Festival zaten, lag ik met mijn billen (verpakt in The Panther) in de Atlantische oceaan. Vlakbij Soulac sur Mèr om precies te zijn. Met het volste vertrouwen van Cutback Wetsuits heb ik de laatste week van juni en de eerste week van juli hun pak als tweede huid mogen dragen. Om het pak echt goed te kunnen testen, én omdat de golven echt super goed waren, heb ik bijna elke dag minimaal drie sessies van 2 uur gesurft.

Aangezien ik niet zo goed ben als Cedric Olivier en ik meer lijk op Tito van Rocket Power, heeft het pak het toch echt flink te verduren gehad. En dat is eigenlijk alleen maar goed. Daardoor krijg jij een ongezouten mening over wat je van dit pak kan verwachten en waarom jij er ook een moet halen.

Ook kreeg ik een Cutbag mee. Op het moment dat deze waterdichte unit dicht geritst zit lijkt het net alsof je een driedelig maatpak vervoert. Zodra je hem open ritst zie je een felgroene grasmat waarop jij rustig je wetsuit aan en uit kan trekken en je voeten zandvrij kan maken. Daarnaast heb ik een ontdekking gedaan over de cutbag waar ik nog veel enthousiaster over ben.

Soms trek je jouw pak aan en surf je een korte sessie. Nadat je er even in hebt gelegen kom je erachter dat het op deze spot toch niet zo lekker breekt en je besluit naar de volgende spot te verhuizen. Met je zeiknatte zoute wetsuit je bekleding gaan lopen verzilten is niet echt slim, maar door je cutbag open te ritsen en de ene helft tegen de rugleuning te plaatsen en de ander onder je zitvlak te schuiven voorkom je zoutplekken in je bekleding. Handig!

REK. REKKER. REKKERST.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Het allerbeste deel van dit pak vind ik de fysiotherapeutische achtergrond. Omdat een van de ontwikkelaars fysiotherapeut is hebben ze deze wetenschap gebruikt om het pak nog vrijer in beweging te maken. Dat merk je ongelofelijk goed. Ik had vooral minder spanning in mijn nek, schouders en armen, waardoor ik weer langer en harder door kon gaan.

Omdat ik voornamelijk de laatste paar jaar alleen maar in Nederland heb gesurft, was een 5/4mm pak mijn beste vriend. Op het moment dat ik de eerste keer The Panther aantrok kon ik dan ook wel janken van geluk. Zo dun. Zoveel rek. Zo flexibel. Omdat het pak is samengesteld uit drie lager neopreen, die goed geseald en gestikt zijn, heb ik het geen moment koud gehad. En dat terwijl het water in de Atlantische oceaan zo vroeg in het seizoen toch nog best fris is.

GOED GEVLEKT

Als ik heel eerlijk ben, vond ik het wel spannend om te surfen in een wetsuit met gouden pantervlekken. Het is ook wel gewaagd, hun slogan is niet voor niks “Not for pussies”. Omdat ik al eerder aangaf dat ik geen pro ben was ik bang om teveel aandacht te trekken.

Never have I been so wrong in my life!

Waarom? Zoals je misschien al wist ben ik psycholoog. In de psychologie is er een fenomeen genaamd het “spotlight effect”. Het spotlight effect houdt kort gezegd in dat jij de kans dat jij opvalt bij anderen veel te veel overschat, zo erg maak je de blits dus niet.

Surfen draait natuurlijk om maximaal plezier, maar ook om veiligheid. Op het moment dat je gaat surfen bij nieuwe breaks waar jij minder bekend bent met de banken, getijden en stromingen kun je soms voor nare verrassingen komen te staan. Als jij dan alleen in het water ligt en iemand probeert je te vinden dan wil je wel opvallen. Gelukkig reflecteert het water de gouden vlekken goed, waardoor je vrienden je sneller in de line up zien liggen.

WAT IK JAMMER VOND

Wij zijn allemaal bekend met de hel genaamd “het aantrekken van een nat pak”. Wat ik dus jammer vond was dat het pak niet sneller droog werd. Eigenlijk is het compleet oneerlijk van mij om dit als kritiekpunt te leveren, want wat verwacht je nou als je een pak drie keer op een dag aan gaat trekken om te surfen. Beetje kip of het ei dus.
Zodra ik mijn laatste sessie van de dag had gepakt, de boel had uitgespoeld en had opgehangen, dan was de volgende dag de binnenkant gewoon droog. Je merkt dat ik ontzettend mijn best moet doen om punten van kritiek te vinden, dus ik zal ophouden met azijn zeiken.

NEPTUNE WOULD APPROVE

Je merkt dat tijdens de ontwikkeling van dit pak over elke vezel is nagedacht. Surfen in dit pak loopt dan ook als een trein. Niet zoals de treinen van de NS, want die rijden eigenlijk nooit, maar je snapt mijn punt.
Probeer hem zelf maar eens uit. Ik denk dat we het met elkaar eens zullen zijn dat dit een goed staaltje werk is van Hollandse bodem. Iets waar wij en zij, van Cutback Wetsuits, best trots op mogen zijn.